BÅLMAD
Brændenældesuppe
1 liter brændenældeblade (helst forårsfriske)
6 kartofler
2 løg
1,5 liter vand
4 ss creme fraiche
salt og peber
Pluk
brændenælderne, skyl dem godt og skær dem ud i stykker. Kartoflerne og
løgene skrælles og skæres ud i skiver. Kog kartoflerne og løgene i 15
minutter, tilsæt brændenælderne og smag til med salt og peber. Suppen
moses/blendes og cremefraichen tilsættes. Til suppen serveres brød.
Pandekager med hyldeblomstskærme
Hyldeblomstskærme med stilk (ca 15)
Pandekagedej:
100 g mel
1/4 ts bagepulver
1/4 ts salt
1 ts sukker
1/4 l mælk
2 æg
1 ts citronsaft
30 g oliemargarine
Mel, bagepulver, salt og sukker sigtes sammen. Mælk, æg og citronsaft
piskes sammen og røres i lidt efter lidt sammen med oliemargarinen.
Hyldeskærmene dyppes i dejen og steges i olie og smør på en pande.
Kan serveres med is, bær og/eller nyslynget honning.
Flad brød
200 g hvedemel
200 g fuldkornshvedemel
lidt vand
1 ts salt
Mel, salt og vand æltes sammen til dej. Dejen rulles ud og der formes
små tynde brød. Brødene bages på hver side i et par minutter.
Brødene kan enten bages på en sten eller på en pande.
Snobrød uden gær
½ kg mel
1 ts sukker
1 ts salt
1 ts bagepulver
25 g oliemargarine
3 dl mælk
Æltes sammen - kan bruges med det samme, men kan også stå i forholdsvis lang tid.
Bages over gløder.
Kogte æg i nyheder
4 æg
en avisside pr. æg
Æggene pakkes hver for sig ind i våde aviser og lægges ind i gløderne.
Efter 5 - 10 minutter -når aviserne begynder at brænde er æggende kogte.
Kartofler i trylledej
Trylledej:
1/3 salt
2/3 mel
samles med vand til dejen er stiv.
Kartoflerne vaskes og tørres dækkes med et 1 cm tykt lag trylledej.
Trylledejskartoflerne lægges på et tykt lag gløder og de dækkes af endnu et lag gløder.
Efter ca 1 time er trylledejen hår og kartoflerne møre. Prøv med et tyndt spyd om de er færdige.
Toast
Toastbrød
Ost (beregn lidt ekstra - da der godt kan falde lidt af i bålet)
Skinke
Oregano
evt Ananas i ringe
Toast over bål er let at lave. Du skal bruge tre grene og lidt snor.
Bind de tre grene sammen. kil toasten ind imellem dem og hold toasten
over gløderne.
Karens Bålgryde
500 g hakket oksekød
2 hakkede løg
1 kg skiveskårne kartofler
3 groftrevne gulerødder
300 g snittet hvidkål
125 g spaghetti i småstykker
20 g margarine
2 ts karry
8-10 dl vand
salt og peber
Margarine smeltes, karry tilsættes og løg og kød svitses deri.
Kartofler, vand, salt og peber tilsættes. Retten småkoger i 10 minutter.
Gulerødder, hvidkål og spaghetti tilsættes og retten koger ca 10
minutter mere. Serveres med groft brød.