BRØD
Boller fra Ager
5 dl væske
250 g kerner (150 g knækkede hvedkerner, 100 g hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø og græskarfrø). - sættes i blød i indtil et døgn.100 g gær
3 ts salt
5 ts sukker
1 æg
100 g margarine
750 g mel
Lad dejen hvile i 15 min.
Slå bollerne op og sæt dem på en plade lad dem hæve i ½ time.
Pensles med ymer.
Bages i ca 20 min ved 200 gr.Burgerboller
700 gr. mel
4 dl. vand
50 gr. gær
40 gr. margarine
1½ spsk. sukker
1½ spsk. salt
evt. sesamfrø til drys
Rør gæren ud i den lunede væske. Når det er helt udrørt tilsættes alle
de andre ingredienser samt 3/4 af melet. Ælt nu dejen godt og tilsæt
mere mel, til du har en god konsistent i din dej (den må gerne klæbe
ganske lidt).
Del dejen i 10 - 12 stk og form den til boller. Placer bollerne på en
smært bageplade og placer et viskestykke over dem, hvorpå du lader dem
stå og hæve i 20 min ved stuetemperatur.
Bollerne trykkes flade til 1 cm. Læg et stykke bagepapir over bollerne og tryk med en anden bageplade hårdt på den.
Lad nu bollerne efterhæve i 30 min.
Bollerne pensles nu med vand og drysses med sesamfrø før de varmes i forvarmet ovn ved 210 grader i 15 min.
Gulerodsboller
2 pk gær
½ ts salt
60 g sukker
½ l vand
1 æg
100 g margarine
1 kg mel
250 g revet gulerødder
100 g solsikkekerner
Hæve i 30 min.
Bages ved 175 gr. i 20 minutter
Glutenfri Boller med bagepulver (ala Karen)
2½ dl lunkent vand
10 g fiberHusk
80 g revet gulerod eller squash
½ ss olie
½ ts salt
1 ts bagepulver
15 g solsikkekerner
10 g græskarkerner
15 g hørfrø
15 g sesamfrø
30 g havregryn
40 g majsmel (fuldkorn)
40 g boghvedemel
50 g rismel (fuldkorn)
Bages i ca 40 ved 200 grader
Gulerodsbrud
12 store brud
50 g gær
5½ dl lunkent vand
75 g sukker
10 g salt
75 g oliemargarine eller smør
ca 1 kg hvedemel (kerne lidt groft mel også)
2 æg
100 g solsikkekerner
4 revne gulerødderOpløs gæren i den lunkne vand. Tilsæt sukker, salt, oliemargarine og mel og ælt det sammen. lag dejen hæve i skålen ca 1 time.
Læg dejen ud på et melet bord og lav en fordybning i midten og slå
æggene ud i fordybningen, kom solsikkekerner og de revne gulerødder på
dejen og fold dejen sammen til en stor bolle.
Brug en kniv til at hakke dejen småstykker men stadig i en stor dej.
(men så dejen er ujævn). Nu deles dejen i 12 eller 16 lige store brud
som forsigtigt løftes over på bagepapiret på pladen. Lad brudene hæve i
ca 1 time.
Bag dem i 15 minutter i midten af ovnen ved 220 grader.
Kitte boller
1 pk gær
150 g margarine
3 dl mælk
1 ss sukker
1 ts salt
400 g hvedemel (ca)
Gær og sukkeret røres sammen til det smelter. Margarinen smeltes,
hvorefter mælken langsomt hældes i. Det hele røres sammen, hvorefter mel
og salt tilsættes. Dejen hæver tildækket ca. ½ time. Herefter formes
dejen til boller, som hæver ½ time.
Bollerne pensles med æg/kaffe.
Bages ved 225 gr i ca 20 min.
Luksus boller
50 g gær
200 g margarine
4 dl mælk
3 æg
Salt
Ca 1 kg mel
Æltes sammen, formes som boller.
Hæve i 40 min
Bages i 12-15 min v 225 gr.
Lynboller (Anette)
1 pk gær
3 dl væde - kærnemælk
500 g mel
½ ts salt
½ ss sukker
100 g margarine
Æltes sammen som alm. boller, formes som boller og kan allerede nu komme ind i ovnen ved 200 gr.
Mini Rugbrød (16 stk - SFO)
20 g margarine
3 dl vand
50 g gær
2 ss sirup
Lidt salt
200 g rugmel
250 g mel
Prikkes med en gaffel.
Hæves i ca 30 min.
Bages i 15 min ved 225 gr.
Lige efter bagning pensles de med smeltet margarine.
Oreganobrød - madbrød
50 g smør
4 dl mælk
1 dl kærnemælk
25 g gær
1 ss sukker
2 ts groft salt
4 fed knuste hvidløg
1 ss tørret oregano
400 g sigtemel
350 g mel
Dejen hæves i 1½ time
Rul dejen ud så det kan lægges i en bradpande. Ris brødet i små tern, lad det hæve i 45 min.
rensels og drysses med oregano og groftsalt (extra)
Bages ved 225 gr i ca 20 min.
Pølsehorn
16 stk.
25 g smør/oliemargarine
4 dl mælk/vand 1 dl tykmælk/fromage fraigh
25 g gær
2 ts sukker
1 ts groft salt
100 g grahamsmel
700 g hvedemel.
8 pølser halveres.
Del dejen i 4- rulles ud og skæres i 4 trekanter. Ketchup på og så rulles dejen om pølsen som et horn.
Bages i 15 min ved 200 gr.
Kan godt trækkes til 10 pølser!!!
Rugbrød - glutenfri (ala Karen)
7,5 dl vand
3 ss alm Husk
2 ts bagepulver
1½ ts salt
75 g havregryn
50 g quinoa
40g chiafrø
75 g hørfrø
60 g solsikkekerner
25 g sesamfrø
25 g græskarkerner
100 g rismel
100 g boghvedemel
75 g revet gulerod
10 dråber madkulør - for at give lidt farve.
Sæt ovnen på 180 grader
Hæld vand og husk i en skål og rør det sammen til væsken gelerer. Rør de øvrige ingredienser i gelemassen indtil dejen er samlet - (farv med madkulør)
Hæld dejen i en smurt rugbrødsform.
Bag brødet i 2 timer på 180 grader i alm ovn.
Rugbrød Fra nettet!
2 l vand
2 dl surdej
6 ts salt
2 dl sesamfrø
2dl hørfrø
500 g skårne rugkerner
200 g fuldkornshvedemel
200 g knækkede hvedekerner
500 g hvedemel
1 kg rugmel
Røres sammen i 10 min.
2 dl surdej tages fra til næste bagning.
Resten fordeles i 2 forme. Overdækkes og skal Hæve i min 12 timer i
køkkentemperatur. Pensles med vand og bages i ca. 1½ time ved 175
grader, tages ud af formen og tørre ved eftervarmen i ovnen i ½ time.
Squashboller (Hanne)
50 g margarine smeltes
4 dl mælk tilsættes
1 dl ymer tilsættes
50 g gær tilsættes og røres
2 ts salt
2 ts sukker
200 g groftrevet squash
1 dl friskhakket persille
800 g mel blandes og tilsættes
Dejen skal hæve ½ time, herefter formes til boller som skal hæve ½ time.
Pensles med vand.
Bagetid ca. 15 min. ved 225 grader
Stenalderbrød ala Karen
100 g græskarkerner
100 g solsikkekerner
100 g mandler
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
40 g Chiafrø
40 g nødder (hassel)
30 g valdnødder
5 æg
0,75 dl olie
2 ts salt
Røres sammen og kommes i en rugbrødsform.
Bages i 1 time ved 160 grader.
Tebirkes (12-15 stk.)
50 g gær
½ ts salt
25 g melis blandes sammen
1½ dl kold mælk tilsættes
1 æg tilsættes
½-1 dl olie tilsættes
400 g mel tilsættes.
Æltes godt sammen. Dejen rulles ud med kagerullen til en lang stang (ca.
25 x 70 cm). Stangen pensles med sammenpisket æg og foldes på langs med
1/3 over, og derefter 1/3 over igen. Dejen vendes så det foldede vender
ned. Stangen pensles med æg og der drysses med birkes og skæres i
stykker (12 -15).
Hæves i ½-1 time - til dobbelt størrelse.
Bages ved 200gr. i 12-15 min.
Urtepottebrød
900 - 1000 gram hvedemel
1 strøgen spsk. salt
20 gram gær
1 spsk. sukker
4 dl. lunken mælk (evt. kærnemælk)
ca. 1/4 liter lunkent vand
ca. 4 spsk. smør
1: Hæld væsken i et bagefad. Opløs gær og sukker heri. Tilsæt nu så
meget hvedemel at man får en meget dynd dej - som tynd ymer. Lad denne
dej stå og forgærer ca. 1-2 timer, dækket med et fugtigt klæde.
2: Tilsæt nu salt, og resten af melet, eller så meget mel dejen kan
tage, dvs. at den er smidig og glad og slipper bord og fingre. Ælt godt
igennem med hænderne til dejen er blank og glat. Lad dejen hæve under et
fugtigt klæde til dejen har dobbelt størrelse.
3: Slå dejen ned og del den i 4 dele. Ælt hvert stykke igennem en gang
til og form dem så til kugler og anbring dem i urtepotterne. (12-14 cm. i
diameter). Urtepotterne har inden stået i blød i vand i ca. 30
minutter, hvorefter de er tørret og smurt godt med smør. Pres dejen godt
ned i urtepotterne. Dæk potterne til med et fugtigt klæde og lad dejen
efterhæve ca. 30-60 minutter.
4: Varm ovnen op til 225 grader. Stil urtepotterne på nederste ribbe i ovnen, og bag brødene ca. 40 minutter.
----------------
Urtepottebrød er meget dekorative - og urtepotter (af ler) er gode
bageforme. Nye potter af ler rengøres grundigt. Lad dem tørrer,
hvorefter de pensles med smeltet smør. Stil potterne på en bageplade og
lad dem stå i ovnen 30 minutter ved 225 grader. De ryger voldsomt. Lad
dem køle af. Husk at formene ALTID skal smøres med smør inden brug...