MIDDAGSMAD
Broccolisalat med bacon
2 broccoli (800 g)
1 pk bacon i tern
1 dl rosiner
1 dl solsikkekerner gerne flere
1-2 finthakket rødløg
Dressing:
2½ dl miracel whip
7 tsk balsamicoeddike
2 ss sukker
Broccolien plukkes i små buketter - Skal ikke koges.
Delen blandes i en skål, rør dressingen sammen og hæld over. Stilles i køleskabet i
1-2 timer før servering.
Burgerboller
700 gr. mel
4 dl. vand
50 gr. gær
40 gr. margarine1
½ spsk. sukker
1½ spsk. salt
evt. sesamfrø til drys
Rør
gæren ud i den lunede væske. Når det er helt udrørt tilsættes alle
de andre ingredienser samt 3/4 af melet. Ælt nu dejen godt og tilsæt
mere mel, til du har en god konsistent i din dej (den må gerne klæbe
ganske lidt). Del dejen i 10 - 12 stk og form den til boller. Placer
bollerne på en smurt
bageplade og placer et viskestykke over dem, hvorpå du lader dem stå og
hæve i 20 min ved stuetemperatur. Bollerne trykkes flade til 1 cm. Læg
et stykke bagepapir over bollerne og tryk med en anden bageplade hårdt
på den.
Lad nu bollerne efterhæve i 30 min. Bollerne pensles nu med vand og
drysses med sesamfrø før de varmes i forvarmet ovn ved 210 grader i 15
min.
Dorthes Squash-tærte
400 g revet squash
1 stort fint hakket løg
150 g bacon eller skinke i tern
125 g mel
1 ts bagepulver
1,25 dl olie
5 æg
Salt og peber
100 g revet ost
Røres
sammen og bredes ud i en smurt tærteform. Overfladen drysses med ost.
Frikadeller - fars
500 g svinekød
1 æg
ca 2 dl vand
- krydret frikadeller - der kan tilsættes forskellige krydderier eller krydderurter.
- kødboller (til boller i karry), så trilles fars til kugler og koges i vand i en gryde!
- farseret porre
- forloren hare
- eller forskellig farsbrød.
Dej
125 g smør
250 g mel
1 ts salt
1 dl ymer
Røres sammen og hviler i køleskabet i mindst 1 time.
Fyld Squash, forårsløg som overhældes
med:
2 dl mælk
3 æg
Salt og peber
Som er pisket sammen. Bages ved 200 gr i ca 35 min.
Fyldet kan også være blomkål, porre, broccoli mm
Jordbær koldskål250 g letoptøede
frosne jordbær
6 ss sukker
1½ l kærnemælk
½ l tykmælk
Kom jordbær, sukker og ⅓ af kærnemælken i blenderen og blendt lidt. Bland det med resten af kærnemælken og tykmælken.
Stil det koldt til det skal serveres.
Karrysuppe
1 stort løg (hakket)
2 æbler (groft revet)
1 stor porre (fint snittet)
3 gulerødder (fint revet)
Karry
Margarine
160 ml kokosmælk
1,2
l vand
1 bouillonterning (høns)
Salt
300-350 g kyllingefile i småtern
3 dl ris (der koges ved siden af)
Løg, æbler, porre og gulerødder svitses i margarine og karry. Vand, bouillon, kokosmælk og salt kommes i og det koger i 15 min. Derefter kommes kyllingesmåkødet i og suppen koges i 2-5 min
mere og risene kommes i. Serveres med flutes/brød.
Kartoffelsuppe
400 g kartofler
4 stilke bladselleri
1 løg
6 dl grøntsagsbouillion
Koges i 15 min. (møre)
og blendes
2 dl fløde
Fløden blandes i og smages til med salt og peber 200 g bacon brunes og serveres til suppen sammen
med flutes.
Kold kartoffelsalat - den traditionelle
Dressing:
5 dl ymer
2½ dl creme fraiche
1 ss reven chalotteløg
1½ ts groft
salt
Lidt peber
1 tsk sød fransk sennep
1 ts citronsaft
Purløg
1 kg kartofler evt.
250 g ærter evt.
300
g kogt blomkålsbuketter.
Kartoffelsalat med krydderurter
(5-6 personer)1,6 kg nye kartofler koges.
Marinade:
2 ss groft sennep
2 ss hvidvinseddike
4 ss
vand
1 ss olivenolie
1 ts fint salt
friskkværnet peberAlt blandes og de let afkølede kartofler vendes í. Stilles i køleskabet i 1 time.200 g fetaost
5 forårsløg i ringe
1 dl frisk, klippet karse
3 ss frisk hakket dild
1¾ liter salat revet i grove stykker.Ved servering: Vend forårsløg og krydderurter sammen med kartoflerne. Vend forsigtigt fetaosten i.
Læg en bund af salat og anret herpå kartoflerne.
Kartoffelsalat
- med bønner
1 kg kartofler
250 g bønner
RadiserMarinade:
½ dl olivenolie
½ dl vand
2 ss citron
Salt og peber
2 kg små kartofler (kogte)
6 forlårsløg skåret i ringe
Dressing:
2 ss dijonsennep
4 ss balsamicoeddike
2 dl olivenolie
2½ dl vand
1-2 fed hvidløg
Hakket persille
Klatkager
3 dl /150 g kold risengrød
2 ss mel
1 æg
1 ts vaniliesukker
Rør det sammen og bag dem på en jævnvarm pande
med fedtstof på.
Kylling på cremet porrebund
1-2 stor porre
100-125 g bacontern
1/4 l Mornay sovs
1 dl vand
4 kyllingefiler
olivenolie
salt og peber
evt. 50 g revet ost
Rens og skær porren i
ring, svits dem på en pande i lidt olivenolie. Hæld mornaysovs, vand og ½
ts salt i et ildfastfad (som passer til 4 kyllingefiler), hæld de
svitsede porre i
sovsen, og kom baconternene på panden og svits dem, hældes også i
sovsen og sovsen røres rundt så der hele er fordelt. På panden kommer du
kyllingefilerne som steger i baconfedtet, filerne skal bare lige brunes
lidt på
begge sider, drysses med salt og peber, så lægges de oven på sovsen.
Evt kommes osten på filerne.
Steges i ovnen i 25 min ved 200 grader.
250 g svampe/champignon i små tern
35 g mandler fint hakket
15 g hasselnødder fint hakket
2 løg fint hakket
1-2 fed hvidløg fint hakket
1 peberfrugt i tern
1-2 glas tomat-/pastesovs
4 dl vand
grøntsagsbouillon
½ ts røget paprika
evt. 1 dl rødvin
salt og peber
Svampene brunes på panden. Løg og hvidløg svitses i en gryde, derefter svitses mandler, nødder og gulerod med og til sidst svitses peberfrugten med. De øvrige ingredienser kommes i gryden og alt koges i ca 20 min ved svag varme. Smages til med salt og peber.
1 del reven gulerod
1 del fintsnittet hvidkål
½ del reven æbel
¼ del reven selleri
Dressing:
1½ dl syrnet fløde/ymer
1 ts dijion sennep (lille ts)
1 ts vineddike
1 ss sukker.
Må gerne stå og trække.
Lasagne
(4-6 personer)
250 g lasagneplader
Kødsauce:
500 g okse
1 løg finthakket
2-3 gulerødder finthakket/revet
1 ds. konc. tomatpure (70 g)
½ ts oregano
2 ts salt
4-5 dl. vand
peber
Sauce:
½ l mornay sauceLægges lagvis i smurt ovnfast
fad. Drysses med rasp, bages ved 200 gr. i 35 min.
(det kan være nødvendigt at supplere med lidt mælk mellem lagene i stedet for mornay saucen).
Løgtærte
Tærtedej:
150 g mel
2 ss olie
1 ts salt
1 dl kvark
Fyld:
250 g
løg (blandede) pilles og del/skiv dem
1 porre fintsnittes
2-3 bajerske pølser
1 bdt klippet purløg
3 æg
3 dl mælk
Salt og peber
Saml dejen, rul den ud og beklæd
en tærteform. Forbag bunden ved 200 g i ca 8 min. Løg, porre, pølser og
purløg lægges på den forbagte bund. Pisk æg, mælk, salt og peber sammen
og hæld det over.
Bages ved 200 g i 35-40 min.
1 stor svinemørbrad uden hinde
3 skiver røget flæsk eller bacon
Smør
3 dl kaffefløde
2 dl piskefløde (ikke nødvendigt brug bare 5 dl kaffefløde)
Kinesisk soja
Madkulør
2-3 ss ribsgele
Salt og peber.
Bacon skæres i små tern og brunes sammen med mørbraden. Når mørbraden er færdigstegt tilsættes fløde, ribsgele og soja, jævn evt. saucen. Kødet skæres på skrå og serveres med kartofler, asier og ribsgele.
Pandekager med fyld
10 madpandekager500 g oksefars
1 rød peber
3 porre
1 løg
1 ps taco mix
Salt og peber
Alt svitses og
kommes i pandekagerneDrysses med revet ost ovenpå de rullede pandekager.Bages i ovnen ved 200 gr. Til de er varme og osten er gyldenbrun (ca. 15 min)Serveres med salat og flutes
Piratens pølsegryde
(4 personer)
1 løg
20 g margarine
4-8 pølser
2 ss tomatpuré
1 dl fløde
4 dl mælk - efter behov
150
g ærter
Løg og pølser skæres i skiver og svitses i margarinen. Ketchup og fløde/mælk tilsættes sammen med ærterne. Koges igennem i ca. 3 minutter. Smages til med salt og peber og jævnes. Serveres
med løse ris eller kartoffelmos.
Pølsehorn
16 stk.
25 g smør/oliemargarine
4 dl mælk/vand
1 dl tykmælk/fromage fraigh
25 g gær
2 ts sukker
1 ts groft salt
100 g grahamsmel
700 g hvedemel
8 pølser halveres.
Del dejen i 4- rulles ud og skæres
i 4 trekanter. Ketchup på og så rulles dejen om pølsen som et horn. Bages i 15
min ved 200 gr. Kan godt trækkes til 10 pølser!!!
Porretærte på pastabund
150 g pastaskruer kogte og afdryppede
150 g kort skinke i tern
3-4 porre, snittede, let kogte og afdryppede
3 æg
2½ dl fløde
Salt og peber
100 g revet ost
Pastaen lægges i et smurt ovnfast fad. Porrer og skinke
lægges ovenpå. Æg, fløde, salt og peber piskes sammen og osten blandes i.
Æggemassen hældes over fyldet og tærtens sættes i ovnen.
Bages i ovnen i 30 min ved 225 grader.
Ris
Kogte ris pr. person! (ikke grød ris!)Hvide ris:
1½ dl vand - sættes til kogning, når det koger kommes
1/3 ts salt
1 dl ris i.
Det koges i 15 min og så er det klar til servering.Brune ris:
2 dl vand - sættes til kogning, når det koger kommes
1/3 ts salt
1 dl ris i.
Det koges i 35 min og så er det klar til servering. Måske
er det lidt vand i gryden stadig - men pyt! (eller hæld det ud)
250 g grødris
5 dl vand
1 l mælk (sød)
½ ts salt
Gryn og vand bringes i kog og
koges under låg i 18 min. Rør mælken i og bring i kog. Kog grøden jævn
uden låg og ved omrøring. Smages til med salt.
Rosenkålssalat
1 del Rosenkål snittes (foodprocesseren)
1 del æbler
revet Appelsinsaft
+ lidt sukker på æblerne
Pisket piskefløde
Det hele blandes let.
Rødkål
1 rødkålshoved
1 gl. ribsgele/ribssaft (gerne
mere)
1 ts salt
Koges i ca ½ time. Sukker
og eddike komme i koges lidt og smages til. Skal stå og trække i mindst 5 timer, derefter
bringes det i kog og smages til.
Snobrød uden gær
½ kg mel
1 ts sukker
1 ts salt
1 ts bagepulver
25 g margarine
3 dl mælk
Æltes sammen - kan bruge med det sammen, men kan også stå i forholdsvis lang tid. Bages over gløder
Squash-suppe
1 stor squash
5 gulerødder
5 kartofler
2 løg
Olie
Karry
Creme fraiche
Salt /peber
Grønsagerne skæres i mindre stykker og koges møre i vand. Tag grønsagerne op af vandet
(gem vandet), og findel dem i blender. Varm olien i en gryde og svits karryen deri. Kom grønsagsvandet
og grønsagspurren i gryden og varm det godt igennem. Smag til med salt og peber. Tilsæt creme fraichen til sidst.
Tomatsuppe
(4 personer)
1 hakket løg
2 ds fl. tomater
4 dl. vand (evt. mere)
1 terning grøntsagsbouillon
2 dl pastaskruer
2 fed hvidløg
1 ts tørret
basilikum
Tun
mousse (let)
2-3 ds tun
3-4 ss creme fraiche
evt.
1-2 ss blødt smør
citronsaft
salt
peber
Pyntes med rejer, salat, agurk og tomat.
Tyk pizza (1 plade)
25 g gær
1/4 l lunkent vand
2 ss olie
1 ts salt
Ca 400 g mel
Nem Tomat sauce:
1 ds tomatkoncentrat (70 g)
Olie
Krydderi
Hvidløg
Evt. løg
Tzatziki
½ l yoghurt naturel
400 g agurk
3 fed hvidløg
Yoghurten drænes dagen
før, eller min 1½-2 timer før, gennem et kaffefilter. Agurkerne rives og
blandes med lidt salt dagen før. Saften fra agurkerne hældes fra. Agurk
og
yoghurt blandes med hvidløg og smages til med salt og peber.
Urtepottebrød
900 - 1000 gram hvedemel
1 strøgen
spsk. salt
20 gram gær
1 spsk. sukker
4 dl. lunken mælk (evt. kærnemælk)
ca. 1/4 liter lunkent vand
ca. 4 spsk. smør1: Hæld væsken i et bagefad. Opløs gær og sukker heri. Tilsæt nu så
meget
hvedemel at man får en meget dynd dej - som tynd ymer. Lad denne dej
stå og forgærer ca. 1-2 timer, dækket med et fugtigt klæde.2: Tilsæt nu
salt, og resten af melet, eller så meget mel dejen kan tage, dvs. at den
er smidig og glad og slipper bord og fingre. Ælt godt igennem med
hænderne til dejen er blank og glat. Lad dejen hæve under et fugtigt
klæde til dejen har dobbelt størrelse.3: Slå dejen ned og del den i 4
dele. Ælt
hvert stykke igennem en gang til og form dem så til kugler og anbring
dem i urtepotterne. (12-14 cm. i diameter). Urtepotterne har inden stået
i blød i vand i ca. 30 minutter, hvorefter de er tørret og smurt godt
med smør.
Pres dejen godt ned i urtepotterne. Dæk potterne til med et fugtigt
klæde og lad dejen efterhæve ca. 30-60 minutter.4: Varm ovnen op til 225
grader. Stil urtepotterne på nederste ribbe i ovnen, og bag brødene ca.
40 minutter.
---------
Urtepottebrød
er meget dekorative - og urtepotter (af ler) er gode bageforme. Nye
potter af ler rengøres grundigt. Lad dem tørrer, hvorefter de pensles
med smeltet smør. Stil potterne på en bageplade og lad dem stå i ovnen
30 minutter ved
225 grader. De ryger voldsomt. Lad dem køle af. Husk at formene ALTID
skal smøres med smør inden brug.
(4-5 stk)
125 g mel
½ ts bagepulver
1/4 ts salt
2 dl mælk
1 æg
½ dl.
Olie
Lidt kardemomme.
Æble-sellerisalat
18o ml ymer
1 ss citronsaft
1½ ss sukker
100 g selleri
1 syrligt æble
Ymeren smages til med citron og sukker. Sellerien
skrælles. Æble og selleri rives groft - gerne direkte ned i dressingen,
lige før den serveres. Salaten smages til.
Æbleskiver
3 dl mel
¼ ts salt
1 ts sukker med top
½
ts kardemomme
½ ts natron
1-2 æg
2
dl kærnemælk
2 ss olie
Bages i æbelskivepanden.
Æggekage-roulade (Christian)
4 Æg
125 g Mel
5 dl Mælk
1½ ts salt
½ ts peber
Røres sammen og kommes på en plade med bagepapir. Bages ca 35 min ved 200 grader.
Fyld:
1 pk Bacon i tern - svitses på panden og tages af
2 porre
1 rød peber
1 pk skinkestrimler
200 g pikant ost
Bacon svitses på panden og tages af. Porre skæres i ringe og peberfrugt i tern og svitses på panden. Det hele røres sammen på panden, mens tingene stadig er varme så osten smelter.
Fyldet kommes på æggekagen og rulles til en roulade når den er lidt lun. Kan også spises kold.